آلرژی یا حساسیت چیست؟
۱۳۹۶-۰۶-۳۱ ۱۴۰۴-۰۱-۱۴ ۸:۱۸آلرژی یا حساسیت چیست؟

آلرژی یا حساسیت چیست؟
آلرژی یا حساسیت شایعترین بیماری غیر واگیر در جهان می باشد! همچنین از آلرژی یا حساسیت به عنوان شایع ترین اختلال سیستم ایمنی بدن انسان یاد می کنند!
شایان توجه است که آلرژی در ایران نیز یکی از چالش های مهم بهداشتی به خصوص در کلان شهر ها و شهر های صنعتی می باشد. آمارها نشان می دهند که در کشور ما ایران، بیماری آلرژی فصلی (رینیت آلرژیک، آلرژی بینی) شایع ترین بیماری آلرژیک است.
مطالعات نشان می دهد درصد بالایی از ایرانیان (کودکان و بزرگسالان) به یکی از انواع بیماری های آلرژیک مبتلا هستند! و متاسفانه این میزان رو به افزایش است.
تعریف آلرژی یا حساسیت به زبان ساده!
به واکنش غیرطبیعی سیستم ایمنی بدن به مواد موجود در طبیعت اطلاق می شود. موادی که باعث ایجاد این واکنش می گردند را مواد حساسیت زا یا آلرژی زا ( آلرژن) مینامند.
آلرژن ها و یا مواد حساسیت زای شایع شامل آلرژن های تنفسی، غذایی، بعضی از داروها و مواد آرایشی و بهداشتی و همچنین سموم برخی از حشرات می باشند.
به طور معمول یک واکنش آلرژیک ممکن است در هر قسمتی از بدن که سلول های سیستم ایمنی و دفاعی قرار دارند (نظیر پوست، چشم، بینی، دیواره معده، سینوس ها، گلو و یا ریه ها) روی دهد. در واقع سلول های سیستم دفاعی بدن با مواد آلرژی زایی که در تماس با پوست قرار می گیرند، و یا از طریق استنشاق یا بلع و یا تزریق وارد بدن می گردند مقابله نموده و منجر به ایجاد علائم آلرژی می گردند.
علائم آلرژی یا حساسیت
علائم آلرژی با توجه به نوع آن و قسمتی از بدن که درگیر آن است، متفاوت است، بعضی از این علائم شامل خارش و گرفتگی بینی، آبریزش بینی و چشم، عطسه های مکرر، خارش و قرمزی چشم، کهیر و جوش های پوستی، آسم (کوتاه شدن نفس، سرفه مزمن، خس خس سینه و تنگی نفس)، نفخ، حالت تهوع و استفراغ و در موارد نادر آنافیلاکسی (کاهش فشار خون، شوک و مرگ) می باشد.
عوامل موثر در ایجاد آلرژی
-
استعداد ژنتیکی
افرادی که یکی از والدین آنها دارای بیماری های آلرژیک باشند ازاحتمال بیشتری برای ابتلا به بیماری های آلرژیک برخوردار می باشند.
-
عوامل محیطی
در معرض قرار گیری با مواد آلرژی زا مانند گرده گیاهان، نیش حشرات، آلودگی هوا و فضولات حیوانات.
-
عوامل خطر
کم جمعیت بودن خانواده، داشتن زندگی مدرن، رژیم غذایی غربی و پرکالری، استفاده زود هنگام از آنتی بیوتیک ها، زندگی در مناطق با آلودگی هوای زیاد و در معرض قرار گرفتن با دود سیگار و سایر دخانیات.
تهیه و تدوین: دکتر محمد علی عصاره زادگان
منابع:
۱- …Recent Advances in Allergic Rhinitis
۲- …Prevalence and risk factors
۳- …Prevalence of asthma, allergic
۴- Middleton’s Allergy (Principles and Practice), 8 ed.,
Franklin N, et al. ElSEVIER SAUNDERS