نکات مهم در باغبانی و گلکاری برای بیماران با حساسیت و آلرژی
۱۳۹۶-۱۲-۰۹ ۱۴۰۳-۱۱-۱۴ ۱۴:۱۸نکات مهم در باغبانی و گلکاری برای بیماران با حساسیت و آلرژی

نکات مهم در باغبانی و گلکاری برای بیماران با حساسیت و آلرژی
هر ساله با پایان یافتن فصل زمستان و فرارسیدن فصل بهار، اشتیاق برای باغبانی و گلکاری و استفاده از زیبایی های طبیعت و گیاهان بسیار زیاد است. در ادامه نکات مهم در باغبانی و گلکاری برای کاهش علائم آلرژی فصلی (رینیت آلرژیک یا آلرژی بینی) در هنگام باغبانی و گلکاری در افراد آلرژیک بسیار مفید و کاربردی بوده و با رعایت این نکات می توان از تشدید علائمی مانند آبریزش بینی، خارش و یا آبریزش چشم ها جلوگیری نمود.
۱- آگاهی از زمان اوج تراکم گرده های گیاهان در هوا
به طور کلی میزان تراکم گرده های آلرژی زای گیاهان در هوای تنفسی در طول روز متفاوت است. به طوری که در اویل روز بیشترین تراکم گرده گیاهان در اتمسفر مشاهده می شود. همچنین بهتر است در روزهای خشک و هنگام وزیدن باد، باغبانی و گلکاری انجام نشود!
برای مطالعه بیشتر موارد مهم برای کاهش تماس با گرده گیاهان آلرژی زا، به نوشتار پیشگیری از حساسیت و آلرژی ناشی از گرده گیاهان مراجعه شود.
۲- پوشیدن لباس مخصوص باغبانی و گلکاری
برای به حداقل رساندن تماس با گرده آلرژی زای گیاهان باید از پوشش مخصوص باغبانی و گلکاری استفاده کرد. برای این منظور مناسب است که در هنگام کار در باغچه، باغ و یا فضای سبز از دستکش، روپوش، کلاه، عینک و ماسک استفاده شود. باید این لوازم را بعد از یک یا دوبار استفاده شستشو داد. با استفاده از پوشش مخصوص، فرد می تواند تماس با گرده گیاهان و حتی اسپور (هاگ) قارچ ها و کپک ها را به حداقل رساند.
۳- عدم کاشت و تکثیر گیاهان آلرژی زا
باید در باغچه و یا باغ از رشد و تکثیر گیاهانی که آلرژی زایی زیادی داشته و خصوصیت حساسیت زایی آنها به اثبات رسیده است خودداری نمود. بعضی از درختان آلرژی زا شامل درخت توس (غان)، زبان گنجشک، افرا و … می باشند. برای آگاهی از انواع درختان حساسیت زا به بخش درختان آلرژی زای شایع در ایران مراجعه شود.
همچنین بعضی از چمن های آلرژی زا که تا حد امکان نباید برای فضای سبز از آنها استفاده نمود، عبارتند از: چمن پنجه مرغی، چمن لولیوم و یا علف دم گربه ای. برای اطلاع و آشنایی با چمن های آلرژی زا به بخش چمن های آلرژی زای شایع در ایران مراجعه شود.
همچنین باید در انتخاب گل های زینتی و گلدانی دقت زیادی نمود. بهتر است گل هایی انتخاب نمود که گرده کمتری تولید می نمایند. اطلاعات در مورد میزان گرده افشانی و نوع گرده را می توان از گیاه شناس و یا باغبان بدست آورد. همچنین اگر فرد به اسانس ها و عطرها حساست دارد باید از گل های معطر (مانند گل رز، شب بو، گل نرگس، گل مریم) به عنوان گل زینتی استفاده ننماید.
برای آگاهی بیشتر در خصوص گیاهان با آلرژی زایی و حساسیت زایی پایین و مناسب برای نگهداری در آپارتمان و یا باغچه نوشتارهای زیر را مطالعه نمایید:
معرفی گیاهان با آلرژی زایی پایین: مناسب برای فضای سبز و آپارتمان
راهنمای ایجاد فضای سبز با آلرژی زایی پایین، به زبان ساده
گیاهان مناسب فضای سبز شهری، باغچه ها و آپارتمان ها برای پیشگیری و کاهش آلرژی
۴- حمام کردن یا دوش گرفتن بعد از باغبانی و گلکاری
برای برطرف نمودن مواد حساسیت زا (گرده گیاهان و اسپور قارچ ها و کپک ها)، توصیه می شود بعد از باغبانی و گلکاری و به طور کلی فعالیت در فضای سبزحتما حمام رفته و موها با شامپو شستشو شوند.
تهیه و تدوین: دکتر محمد علی عصاره زادگان
منابع:
۱- آکادمی آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا
۲- https://www.claritin.com