آسم ورزشکاران
۱۳۹۶-۱۱-۳۰ ۱۴۰۳-۱۰-۰۱ ۹:۳۷آسم ورزشکاران
آسم ورزشکاران
بعضی مواقع حرکات ورزشی و ورزش های سنگین سبب ایجاد علائم بیماری آسم در فرد می گردد. به این نوع آسم که متمایز از آسم آلرژیک (با واسطه مواد حساسیت زا و آلرژن ها) می باشد، آسم ورزشکاران یا آسم القایی با ورزش (Exercised-induced Asthma) (و یا انقباض برنش القا شده با ورزش ، Exercise-induced bronchoconstriction) گفته می شود. شاید انقباض برنش القاشده با ورزش نام مناسب تری برای این عارضه باشد زیرا در حقیقت تمرینات ورزشی موجب تحریک تنگی و انقباض مجاری هوایی در فرد می شود.
علائم آسم ورزشکاران
سرفه، خس خس سینه، احساس فشار بر سینه،تنگی نفس و خستگی در حین ورزش، از علائم شایع آسم ورزشکاران می باشد. در اغلب موارد این علائم بلافاصله بعد از توقف حرکات ورزشی بروز می نمایند هر چند که در بعضی افراد علائم مزبور می توانند بعد از شروع تمرینات سنگین ورزشی نیز روی می دهند. به هر حال علائم در صورت عدم درمان ممکن است تا ۳۰ دقیقه و یا بیشتر به طول انجامد.
عوامل افزایش احتمال بروز علائم آسم ورزشکاران
- هوای سرد و خشک
- آلودگی هوا
- تراکم بالای
- تراکم بالای گرده گیاهان در هوای تنفسی
- مقادیر زیاد کلر در آب استخر و محل شنا
- عفونت های تنفسی یا سایر بیماری های مرتبط با ریه ها
- فعالیت های شدید و طولانی
توصیه های مهم برای پیشگیری از بروز علائم آسم ورزشکاران
ابتلا به آسم ورزشکاران هیچ گاه نباید سبب توقف تمرینات ورزشی در فرد مبتلا شود، بلکه فرد باید از عوامل محرک بروز آسم ورزشکاران آگاه باشد. همانطور که بیان گردید هوای سرد و خشک از عوامل محرک اصلی علائم آسم می باشد. گر برای فرد این امکان وجود ندارد که در چنین هوایی ورزش ننماید بهتر است در چنین شرایطی به توصیه های ذیل توجه نموده و نکات مزبور را رعایت نماید:
۱- در حین تمرینات ورزشی از راه بینی تنفس نماید.
۲- از ماسک برای پوشاندن دهان خود استفاده کند.
۳- هرگز در هوای آلوده ورزش ننماید.
۴- هرگز در محوطه های پوشیده از گل و گیاه ورزش نکند.
۵- قبل از انجام حرکات سنگین ورزشی ابتدا بدن خود را با حرکات بدنی آرام گرم نماید.
۶- قبل از توقف کامل فعالیت بدنی خود و پایان تمرینات ورزشی به آهستگی با حرکات بدنی به آرامی خنک کند. توقف ناگهانی و یکباره تمرینات سنگین ورزشی احتمال بروز علائم آسم را در فرد افزایش می دهد.
۷- به نظر می آید بعضی از انواع ورزش ها خطر کمتری برای تحریک علائم در بیماران مبتلا به آسم ورزشکاران دارند. به عنوان مثال ورزش شنا (بدلیل مجاورت با آب ولرم و هوای مرطوب که باعث کاهش احتمال بروز علائم آسم ورزشکاران می شود) و یا ورزش بیس بال (که در آن دوره های فعالیت شدید بدنی کوتاه می باشد). اما در مقابل ورزش هایی مانند فوتبال، بسکتبال و یا دومیدانی به دلیل فعالیت شدید و به مدت نسبتا طولانی احتمال بروز علائم آسم و انقباض مجاری هوایی را افزایش می دهند.
البته می توان برای پیشگیری از بروز علائم با مشورت پزشک معالج خود، حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پیش از تمرینات ورزشی از داروها و اسپری های سریع الاثر و یا حدود ۳۰ دقیقه قبل از تمرینات از داروهای طویل الاثر برای جلوگیری از بروز علائم آسم استفاده نمود. شایان ذکر است برای استفاده از هرگونه داور باید حتما با پزشک معالج خود مشورت نمود. همچنین برای آگاهی بیشتر در خصوص اسپرهای مورد استفاده برای کنترل علائم بیماری آسم ورزشکاران به نوشتار آشنایی با اسپری های استنشاقی برای بیماری آسم مراجعه نمایید.
تهیه و تدوین: دکتر محمد علی عصاره زادگان
منابع:
۱- آکادمی آسم، آلرژی و ایمونولوژی آمریکا
۲- MedlinPlus (کتابخانه ملی پزشکی آمریکا)