مشاوره در خصوص طراحی سلامت محور فضای سبز کلان شهر ها و مجتمع های مسکونی
۱۴۰۳-۰۷-۲۳ ۱۴۰۳-۰۹-۲۴ ۴:۱۹مشاوره در خصوص طراحی سلامت محور فضای سبز کلان شهر ها و مجتمع های مسکونی

مشاوره در خصوص طراحی سلامت محور فضای سبز کلان شهر ها و مجتمع های مسکونی
گیاهانی که برای پوشش فضای سبز شهر ها در حد وسیعی به کار گرفته می شوند، ضروری است علاوه بر سازگاری با نوع اقلیم و شرایط خاک اثرات دگر آسیبی یا Allelophaty بر گونه های دیگر نداشته و برای انسان نیز آلرژی زا و مشکل آفرین نباشند. همچنین این نکته در خصوص شهرهایی با آلودگی هوا نظیر کلان شهر تهران بیشتر باید مورد توجه باشد زیرا مطالعات نشان می دهند که میزان تولید گرده توسط گیاه و حساسیت زایی گرده گیاهان در مناطق با آلودگی هوا بیشتر خواهد شد.
امروزه با توجه به افزایش روزافزون موارد ابتلا به بیماری های آلرژیک بویژه بیماری هایی همچون آسم و یا آلرژی بینی (رینیت آلرژیک) و با علم به اینکه دانه های گرده گیاهان مهم ترین عامل آلرژی بینی و آسم در ایران و بسیاری از نقاط جهان می باشند. بنابراین در نظر گرفتن شاخص های سلامت برای ایجاد فضای سبز با آلرژی زایی پایین در شهر ها و مجتمع های مسکونی می تواند کمک شایانی در کنترل انتشار آلاینده های بیولوژیک یعنی گرده گیاهان آلرژی زا در هوای تنفسی محل سکونت داشته باشد. متخصصین در آلرژینو می توانند در این زمینه راهنمایی های لازم جهت طراحی سلامت محور فضای سبز را داشته باشند.
انواع گیاهان از نظر گرده افشانی و گل دهی
معیارهای مختلفی برای گروه بندی گیاهان در نظر گرفته می شود، اما آنچه از نظر حوزه آلرژی و حساسیت برای افراد مبتلا به بیماری های آلرژیک تنفسی مانند آلرژی بینی و یا آسم مهم است، نوع گرده افشانی گیاهان آلرژی زا می باشد.
مفهوم گرده افشانی به انتقال دانه های گرده از اندام جنسی نر (مانند بساک پرچم های گل ها) اندام جنسی ماده (نظیر کلاله مادگی) اطلاق می گردد. گرده افشانی می تواند مستقیم یا غیر مستقیم باشد.
در گرده افشانی مستقیم عامل محیطی یا خارجی برای انتقال دانه های گرده لازم نیست. اما در بسیاری از گیاهان گرده افشانی غیر مستقیم است و عوامل مختلفی در گرده افشانی گیاه نقش دارند که عبارتند از: وزش باد (گیاهان بادپسند)، حشرات (گیاهان حشره پسند)، حیوانات (گیاهان حیوان پسند)، جریان آب (گیاهان با گرده افشانی از طریق آب) و انسان (گیاهان با گرده افشانی توسط انسان).
یکی دیگر از معیارهای تقسیم بندی گیاهان، سیستم گل دهی آنها است: گیاهان تک پایه (گل های نر و ماده روی یک گیاه)، گیاهان دو پایه (گل های نر و ماده روی دو گیاه جدا از هم ) و گیاهان گلدار کامل (ساختار جنسی نر و ماده روی یک گل).
نکته بسیار مهم در کنترل و کاهش انتشار گرده گیاهان آلرژی زا آن است که به طور کلی افراد آلرژیک باید حتما برای خانه و یا فضای سبز اطراف محل سکونت خود از گیاهان گلدار کامل و یا گیاهان تک پایه استفاده نمایند. همچنین در صورت استفاده از گیاهان دو پایه باید از جنس ماده این نوع گیاهان استفاده شود.
آلرژینو آمادگی لازم جهت ارائه این خدمت تخصصی را به فعالان حوزه ساخت شهرک ها و مجتمع های مسکونی و همچنین فعالان حوزه برنامه ریزی شهری، دارد.