آلرژی یا حساسیت به سوسک
۱۳۹۶-۰۸-۰۵ ۱۴۰۳-۱۱-۱۴ ۱۴:۴۴آلرژی یا حساسیت به سوسک

آلرژی یا حساسیت به سوسک
سوسک ها مهم ترین و شایع ترین حشرات در خانه و مکان های سرپوشیده بوده که می توانند در شرایط مختلف محیطی بخصوص مکان های مرطوب و گرم رشد و تکثیر نمایند. سوسک ها در شب و تاریکی فعالیت نموده و در روز و روشنایی به لانه های خود پناه می برند. سوسک ها یکی از مهم ترین عوامل ایجاد آلرژی در خانه محسوب می شوند. بزاق، مدفوع و سایر قطعات بدن سوسک که در خانه پخش می شوند، حساسیت زا هستند و می توانند انواع ناراحتی های پوستی یا تنفسی را برای افراد ایجاد کنند. به همین دلیل توصیه می شود به هر نحوی از ورود یا تکثیر سوسک ها در منزل پیشگیری شود. شایان ذکر است بدلیل آنکه سوسک ها در چاه دستشویی و مکان های آلوده رفت وآمد دارند، امکان انتقال تخم انگل و باکتری نیزتوسط آنها بسیار بالا است و به همین دلیل است که ترشحات و قطعات بدن سوسک علاوه بر آلرژی زا بودن می تواند به عنوان منبع انتقال بیماریهای عفونی نیز به شمار آیند.
به طور کلی شدت حساسیت به سوسک در افراد مختلف، متفاوت است و اغلب سوسک ها باعث ایجاد حساسیت در طول سال گردیده و آلرژی به آنها منحصر به یک فصل خاص نیست! اما نکته مهم این است که بدن همه افراد نسبت به عوامل عفونی و انگلی سوسک ها حساس است و امکان ابتلا به بیماری های عفونی و انگلی در تماس مداوم با ترشحات یا قطعات بدن سوسک در همه افراد وجود دارد. بنابراین همان طور که بیان شد باید تا آنجا که امکان دارد از تماس مستقیم با سوسک و یا قطعات و ترشحات بدن آن جلوگیری به عمل آید.
علائم آلرژی به سوسک ها
- عطسه
- آبریزش بینی
- قرمزی، خارش و ریزش اشک از چشم ها
- گرفتگی بینی
- خارش بینی، دهان و گلو
- ترشحات پشت حلق
- سرفه
- خارش پوست و راش یا جوش های پوستی
شایان ذکر است آلرژی و حساسیت به سوسک ها موجب تشدید علائم بیماری آسم در افراد مبتلا به این بیماری می شود که علائم آن می تواند به صورت تنفس دشوار، درد و گرفتگی در سینه، خس خس سینه و مشکل در خوایدن بدلیل تنگی نفس و یا سرفه مداوم.
راههای پیشگیری و کنترل آلرژی به سوسک ها
با توجه به اینکه سوسک ها علاوه بر ایجاد آلرژی بخصوص آلرژی تنفسی در انسان، مواد حساسیت زای آن می توانند به عنوان محرک های بروز و تشدید علائم بیماری های آلرژیک و تنفسی شوند. بنابراین آگاهی از روش های مؤثر در کنترل و ریشه کنی این حشرات می تواند کمک شایانی به کاهش شیوع بیماری های آلرژیک در کودکان و بزرگسالان شود. برای مطالعه راهکارهای مؤثر در کنترل حساسیت به سوسک های به نوشتار کنترل و ریشه کنی سوسک ها مراجعه شود.
تهیه و تدوین: دکتر محمد علی عصاره زادگان
منابع:
۳- Middleton’s Allergy (Principles and Practice), 8 ed., Franklin N,
et al. ElSEVIER SAUNDERS