داروی ضد آلرژی و آسم کرومولین سدیم
۱۳۹۶-۰۸-۱۸ ۱۴۰۳-۰۹-۲۱ ۷:۳۰داروی ضد آلرژی و آسم کرومولین سدیم
داروی ضد آلرژی و آسم کرومولین سدیم
کرومولین سدیم (Cromolyn Sodium)
کرومولین سدیم از انواع داروهای تثبت کننده سلول اصلی در بروز واکنش های آلرژیک در بدن یعنی ماست سل ها (Mast cells) می باشد و از رهاشدن هیستامین از این سلولها جلوگیری به عمل می آورد.
اما پیش از مصرف داروی ضد آلرژی و حساسیت و یا هر اقدام درمانی دیگر اگر فکر می کنید آلرژی یا حساسیت دارید حتما بر روی تصویر زیر کلیک کنید:
اشکال دارویی
کرومولین سدیم به اشکال اسپری دهانی و آئروسل در دسترس می باشد. به طور معمول این دارو را می توان برای کنترل و پیشگیری آسم تحت نظر پزشک معالج استفاده نمود.
موارد مصرف
کرومولین برای پیشگیری از علایم آسم و رینیت آلرژیک (آبریزیش حساسیتی بینی) تجویز میشود. این دارو جلوی رها شدن مواد ایجاد کننده این علایم را از سلولهای ماستوسیت و بازوفیل در خون میگیرد. زمانی که کرومولین به طور مستقیم مصرف میشود، موجب جلوگیری از تعداد دفعات و شدت حملات آسم و همچنین علائم رینیت آلرژیک را می شود. شکل استنشاقی کرومولین را میتوان برای جلوگیری از حمله آسم متعاقب تنفس هوای سرد، ورزش یا تنفس موادی نظیر آلودهکنندهها و یا مواد حساسیت زا مصرف نمود. به محض آنکه شرایط بدن با کرومولین تثبیت شد، ممکن است بتوان با نظر پزشک معالج مقدار سایر داروهای ضد آسم یا ضد حساسیت مصرفی را کاهش داد. شایان ذکر است کرومولین تاثیری در بهبودی و یا کنترل حمله آسم نداشته و حتی ممکن است حمله را تشدید نماید. همانطور که پیش تر بیان شد کرومولین تثبیت کننده دیواره ماست سل ها می باشد.
عوارض جانبی
همانند اغلب داروهای دیگر درصورت بروز هریک از علایم نادر که در ادامه بیان شده اند باید مصرف کرومولین را قطع گردیده و در اسرع وقت با پزشک معالج تماس گرفته شود. علائم نادر مزبور عبارتند از: سرگیجه، احساس ضعف، افزایش خس خس سینه یا تنگی نفس، بثورات جلدی یا کهیر، تورم صورت، لبها، پلکها، داخل دهان، دستها یا پاها، درد قفسه صدری، لرز، ادرارکردن دردناک یا مشکل ،سردرد شدید، درد یا تورم مفاصل.
اثرات جانبی معمول دارو عبارتند از: سرفه، خشکی دهان یا گلو ، تهوع، گرفتگی بینی، یا سوزش گلو. شایان تذکر است می توان برای برطرف نمودن خشکی دهان پس از استفاده از دارو، دهان را با آب گرم شستشو داد. همچنین برای سردرد استامینوفن مصرف شود.
تهیه و تدوین: دکتر محمد علی عصاره زادگان
منابع:
۱- سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)
۲- مدلاین پلاس (کتابخانه پزشکی ملی آمریکا)
۳- دارویاب