نکات مهم درمصرف داروهای ضدآلرژی تنفسی برای کودکان!
۱۳۹۷-۰۱-۱۷ ۱۴۰۳-۰۹-۲۱ ۱۴:۱۳نکات مهم درمصرف داروهای ضدآلرژی تنفسی برای کودکان!
نکات مهم درمصرف داروهای ضدآلرژی تنفسی برای کودکان!
به طور کلی قطعی ترین درمان برای انواع بیماری های آلرژیک، رعایت راهکارهای مؤثر در پیشگیری و جلوگیری از تماس با مواد حساسیت زا و آلرژن ها می باشد (برای آگاهی از روشهای معتبر پیشگیری از بیماری های آلرژیک به بخش پیشگیری و درمان آلرژی و حساسیت مراجعه نمایید). استفاده از داروهای مرسوم اغلب برای کنترل، کاهش و یا برطرف کردن علائم و عوارض ناشی از بیماری های آلرژیک می باشد.
تاکنون بیماری های مختلفی در انسان شناسایی شده است که ناشی از واکنش های سیستم ایمنی بدن در مقابل عوامل حساسیت زا (آلرژن ها) می باشد. بعضی از این نوع بیماری های عبارتند از: آلرژی فصلی (رینیت آلرژیک، آلرژی بینی)، آسم، آلرژی غذایی، کهیر، اگزما و یا درماتیت آلرژیک.
اگر کودک شما اغلب در فصل بهار و یا پاییز دچار آلرژی فصلی می شود باید با صلاحدید پزشک متخصص به مصرف داروی خاصی از انواع داروهای ضدآلرژی مبادرت ورزید. باید به عنوان یک قانون کلی همیشه دستورالعمل توصیه شده توسط پزشک معالج را رعایت نمایید و پیش از مصرف دارو حتما روش مصرف دارو را مطالعه کنید.
مکانیسم ایجاد علائم و عوارض آلرژی
به طور ساده در طی یک واکنش آلرژیک در بدن کودک شما، سلول هایی به نام ماستوسیت و بازوفیل ماده ای به نام هیستامین را ترشح می کنند. هیستامین به طور عمده مسئول بروز واکنش های آلرژیک مانند عطسه، سرفه، آبریزش و خارش بینی و چشم ها و یا خارش پوست در بدن کودک شما می شود. برای مطالعه مکانیسم بروز بیماری های آلرژیک به نوشتار مکانیسم ایجاد حساسیت یا آلرژی به زبان ساده مراجعه نمایید.
داروهای آنتی هیستامین از رایج ترین و مهمترین داروهای ضدآلرژی در جهان به شمار می آیند. این داروها از اثرات هیستامین و بروز واکنش های آلرژیک در بدن کودک شما جلوگیری می کنند.
نکات مهم در ارتباط با مصرف داروهای آنتی هیستامین برای کودکان
- داروهای آنتی هیستامین اولین انتخاب دارویی برای کنترل و کاهش واکنش های آلرژیک در کودکان می باشد.
- بعضی از داروهای آنتی هیستامین کوتاه الاثر بوده و باید طبق دستورالعمل دارو هر ۴ تا ۶ ساعت یکبار برای کودک مصرف شود. همچنین داروهای طویل الاثر را هر ۱۲ یا ۲۴ ساعت یکبار به کودک داده می شود.
- بعضی از داروهای ضدآلرژی ترکیبی از آنتی هیستامین و دکونژستانت (ضداحتقان و گرفتگی بینی) می باشند.
- شایع ترین عوارض جانبی آنتی هیستامین ها، ایجاد خواب آلودگی و خشکی دهان می باشد.
- به طور معمول واکنش ها و علائم آلرژی در ساعات بین ۴ تا ۶ صبح تشدید می گردند. بنابراین اگر داروی ضدآلرژی پیش از خواب به کودک داده شود می توان بدین شکل از تشدید علائم آلرژی در هنگام صبح جلوگیری نمود.
- اگر کودک شما به آلرژی فصلی (بروز علائم آلرژی در فصل بهار، تابستان و یا پاییز) مبتلا می باشد یعنی به گرده گیاهان حساسیت دارد، توصیه می شود با صلاحدید پزشک معالج از ابتدای شروع فصل گرده افشانی گیاهان، داروهای ضدآلرژی به کودک داده شود.
نکات مهم در ارتباط با مصرف اسپری های بینی برای کودکان
اسپرهای بینی استروئیدی که از جمله رایج ترین اسپری های بینی ضدآلرژی می باشند، به طور معمول باعث مهار روند التهاب در بدن می شوند. داروی ضدالتهاب موجود در این اسپری ها به صورت آئروسل وارد بینی شده و سبب کنترل و یا کاهش علائم آلرژی دربینی یعنی خارش، آبریزش و گرفتگی (احتقان) می شوند.
- برای رسیدن به بهترین نتیجه از مصرف این نوع اسپری ها در کودک، باید پیش از مصرف اسپری در بینی باید تا حد امکان مجاری بینی از خلط و موکوس پاک شود. برای پاک کردن مخاط و خلط از مجاری بینی ابتدا از اسپری های کلرورسدیم (سالین) برای مرطوب کردن و تسهیل خارج ساختن خلط استفاده کنید. یکی از عوارض استفاده طولانی مدت از اسپرهای استروئیدی خشک شدن مخاط بینی می باشد.
- حتما در هنگام مصرف اسپرهای ضد آلرژی از بخور برای مرطوب نگاه داشتن هوای تنفسی کودک و همچنین مرطوب شدن مخاط مجاری تنفسی استفاده کنید. برای آگاهی از انتخاب و روش صحیح استفاده از دستگاه های بخور به نوشتار انتخاب و استفاده صحیح از دستگاه بخور برای کاهش آلرژی و آسم مراجعه نمایید.
نکات مهم در ارتباط با مصرف اسپری ها ی ضد آسم در کودکان
گاهی برای کنترل و برطرف نمودن علائم بیماری آسم در کودک شما، پزشک معالج اسپری هایی را برای کودک شما تجویز می نماید که داروی مورد نیاز باید بصورت آئروسل بداخل ریه وارد شود. برای تسهیل رساندن دارو بداخل ریه ها به طور معمول می توان از ابزاری به نام Spacer (آسان نفس یا دمیار) استفاده نمود. برای گاهی از جزئیات روش استفاده از Spacer ها (آسان نفس یا دمیارها) برای کودکان به نوشتار روش استفاده از آسان نفس (دمیار) یا Spacer برای بیماران آسمی مراجعه کنید.
تهیه و تدوین: دکتر محمد علی عصاره زادگان
منابع: