مواد حساسیت زای (آلرژن های) مواد غذایی دریایی
۱۳۹۶-۰۹-۰۱ ۱۴۰۳-۱۱-۱۴ ۱۴:۴۰مواد حساسیت زای (آلرژن های) مواد غذایی دریایی

مواد حساسیت زای (آلرژن های) مواد غذایی دریایی
امروزه با اثبات فواید ارزشمند مصرف گوشت سفید در سلامت عمومی انسان ها و در میان آنها مواد غذایی دریایی و افزایش مصرف انواع ماهی ها، میگو و یا صدف های خوراکی در ایران و سایر نقاط جهان، افزایش گزارشات از حساسیت به آلرژن های این مواد غذایی دور از انتظار نمی باشد.
حساسیت به ماهی
در میان آلرژن های غذایی، ماهی یکی از شایع ترین آنها به شمار می آید. شیوع حساسیت به ماهی در حدود یک در هر ۱۰۰۰ نفراز مصرف کنندگان آن گزارش شده است. مصرف ماهی و استنشاق ذراتی که در طی پختن ماهی بوجود می آیند و یا تماس پوستی با ماهی باعث ایجاد علائم مختلف بالینی در افرادحساس به ماهی می شود.
حساسیت یا آلرژی به غذاهای دریایی ممکن است به صورت کهیر، درماتیت آتوپیک (اگزما)، آنژیوادما، آسم و اسهال بروز نماید. اگرچه ماهی دارای پروتئین های متعددی است ولی تعداد اندکی از آنها حساسیت زا هستند.
اصلی ترین آلرژن در ماهی ها که به عنوان نخستین آلرژن شناسایی شده در ماهی ها نیز محسوب می گردد، پروتئین کوچکی به نام پاروآلبومین (Parvalbumin) بوده و از ماهی codfish جداسازی شده است.
شایان ذکر است در مطالعه ای که بر روی گونه ای از ماهی های خلیج فارس نیزانجام گردید نتایج نشان داد پاروآلبومین اصلی ترین آلرژن در ماهی خام و حرارت دیده می باشد. پاروآلبومین مهمترین آلرژن در خانواده دوزیستان و ماهی ها و خانواده خرچنگ ها نیز می باشد. بنابراین می توان پاروآلبومین به عنوان یک ماده حساسیت زای عمومی در انواع ماهی ها و دوزیستان می باشد.
برای آگاهی از ماهیت حساسیت به ماهی و علائم و پیشگیری از این بیماری آلرژیک به نوشتار آلرژی و حساسیت به ماهی! مراجعه نمایید..
تهیه و تدوین: دکتر محمد علی عصاره زادگان
منابع:
- Lehrer S, Ayuso R, Reese G. Seafood allergy and allergens: a review. Marine Biotechnology. 2003;5(4):339-48.
- Mohammadi M, Falak R, Mokhtarian K, Khoramizadeh MR, Sadroddiny E, Kardar GA. Identification and characterization of main allergic proteins in cooked wolf herring fish. Iranian Journal of Allergy, Asthma and Immunology. 2016;15(5):363.